Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

35ωρο υποχρεωτικής διδασκαλίας!

Περίπου 800 δημοτικά σχολεία θα υποστούν το σοκ της συγχώνευσης. Τα σχολεία που θα προκύψουν από το χωνευτήρι θα υποστούν και δεύτερο σοκ με την ένταξή τους στα ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Ο θεσμός ξεκίνησε την καριέρα του πέρυσι σε 800 δημοτικά και στους λίγους μήνες εφαρμογής του έχει αφήσει... ξερούς μαθητές, γονείς και δασκάλους.



Πουθενά στον κόσμο τα παιδιά δεν βομβαρδίζονται με τόσες διδακτικές ώρες και τόσα γνωστικά αντικείμενα. Στα σχολεία αυτά, ακόμη και τα πρωτάκια υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια παρακολουθώντας 11 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Συνολικά, τα παιδιά του Δημοτικού επιβαρύνονται με 1.274 ώρες υποχρεωτικής διδασκαλίας το χρόνο.

Πρόκειται για έναν βομβαρδισμό του εγκεφάλου τους χωρίς έλεος, που δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ο μέσος όρος διδασκαλίας στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ είναι 769 ώρες ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 781 ώρες. Ακόμη και χώρες που υπερβαίνουν κατά πολύ τους μέσους όρους ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης απέχουν παρασάγγας από τη δική μας.

Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει 954 ώρες διδασκαλίας το χρόνο και η Ολλανδία 940. Χώρες που αναφέρονται ως πρότυπα για τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, π.χ. η Φινλανδία, φροντίζουν οι ώρες διδασκαλίας να μην υπερβαίνουν τις 24 την εβδομάδα, όταν στα νέα σχολεία της κ. Διαμαντοπούλου οι μαθητές πιάνουν 35ωρο!

Και δεν είναι μόνο ο βομβαρδισμός των ωρών, είναι και τα μαθήματα. Πρωτάκια και δευτεράκια διδάσκονται 11 μαθήματα, οι μαθητές της τρίτης και της τετάρτης, ανεβαίνουν στα 13 και οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης φτάνουν τα 15!

Δάσκαλοι μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες, τα παιδιά παθαίνουν σύγχυση από τη συνεχή εναλλαγή, το Δημοτικό λειτουργεί πλέον με όρους Γυμνασίου. Ούτε τα ονόματα των δασκάλων τους δεν συγκρατούν πλέον τα παιδιά καθώς οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, που δουλεύουν απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς, κάνουν... delivery διδασκαλίας σε δύο και τρία σχολεία.

Οι δάσκαλοι αυτών των σχολείων τραβάνε τα μαλλιά τους. Μεγάλα τμήματα, ακατάλληλα βιβλία, ανεπαρκής υποδομή. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν έναν ρυθμό διδασκαλίας που τα ξεπερνά. Τα προβλήματα επιθετικότητας πολλαπλασιάζονται, η συνοχή της τάξης και της σχολικής κοινότητας δοκιμάζεται.

Το νέο σχολείο στήθηκε στο πόδι, με τα πιο φτηνά υλικά, για να μορφώσει το πιο ακριβό υλικό απ' όλα. Τα παιδιά μας. Η μελέτη στο ολοήμερο έχει περιοριστεί και δεν μπορεί να καλύψει τις δυσκολίες και τον όγκο της ύλης.

Η τσάντα, λένε δάσκαλοι και γονείς, όχι μόνο δεν μένει στο σχολείο, αλλά επιστρέφει πιο βαριά στο σπίτι, καθώς εκτός από την καθημερινή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, πρέπει να γίνει και προετοιμασία για τα επαναληπτικά τεστ της ενότητας. Σε δημόσια και ιδιωτικά, τα τεστ πέφτουν βροχή με γονείς και παιδιά να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και το διάβασμα να τρώει ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Κανονικός βομβαρδισμός και μάλιστα χωρίς την εναλλακτική του καταφυγίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της και έπραξε μόνη της. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αρχικά απέρριψε αυτό το πρόγραμμα, αλλά στη συνέχεια υποχρεώθηκε να το υιοθετήσει με την επισήμανση ότι δεν έχει δικαίωμα να κρίνει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Φανταστείτε τα σχολεία αυτά να λειτουργούν με 400 μαθητές στα ούτως ή άλλως μικρά προαύλια, με 25άρια τμήματα στις ούτως ή άλλως μικρές αίθουσες, με δασκάλους που δεν προλαβαίνουν να γνωρίσουν τα παιδιά και πάνε παρακάτω για άλλη... παραγγελία και με παιδιά τρελαμένα από την κακουχία να είναι μαθητές στην Ελλάδα του Μνημονίου...

Μάθημα στο... Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού για τους μαθητές του Δημοτικού

Ξεκίνησε και εφέτος με επιτυχία το πρόγραμμα «Κλασικός αθλητισμός για παιδιά» που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το υπουργείο Παιδείας και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ).

Το πρόγραμμα «Κλασικός Αθλητισμός για παιδιά» (Kid’s Athletics) απευθύνεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το εφετινό πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου με την επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο μαθητών και μαθητριών του 31ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος και η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κυρία Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μοίρασε στα παιδιά τα αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμορφωτικών επισκέψεων και αθλητικών δραστηριοτήτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο το οποίο θα διαρκέσει ως τις 20 Μαΐου. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν πέρυσι 2.300 μαθητές και μαθήτριες Α’ έως Στ’ Δημοτικού, από συνολικά 40 Δημοτικά Σχολεία του νομού Αττικής.

Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω; - Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μία ομάδα επιστημόνων που ασχολείται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος, να περιγράψει πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά.

Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030, σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν.

ΤΑ 20 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

1 Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, όπως και καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανό να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζεται τις νέες θεραπείες.
3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα, ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
4. Διαχειριστές/σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μία σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
5. Χειρουργοί αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
6. Ηθικιστές της νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μία νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνει την επιστήμη και θα βοηθά την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά το αν πρέπει.
7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν πού θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
8. «Κάθετοι» αγρότες. Τα «κάθετα» αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων, θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο θα χρειάζονται μηχανικοί-επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή στην ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
10. Εφαρμοστές καραντίνας. Αν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες και λίγοι άνθρωποι θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας θα αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή συννέφων για να δημιουργηθεί βροχή είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά νομικά συστήματα.
13. Εικονικοί διαχειριστές/ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμη και να αντικαθιστούν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα.
15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μία/έναν ειδική/ό καθαρίστρια/ή που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.
17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα τυγχάνει διαπραγμάτευσης ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερ των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για τη δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.


Πηγή: <http://fastfuture.com/>

Ηλεκτρονικά παιχνίδια από... μικρούς Αϊνστάιν

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Παλ. Φαλήρου ξεπέρασαν σίγουρα τον εαυτό τους. Με την ένταξή τους σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έφτιαξαν ένα σύγχρονο video game με θέμα το περιβάλλον. «Η δουλειά έγινε στους υπολογιστές του σχολείου οπότε δεν μας κόστισε πολύ» λέει ο διευθυντής του σχολείου κ. Παναγιώτης Τραγαζίκης. Θυμίζει ότι η μανία των μικρών για τα κομπιούτερ είναι παροιμιώδης και εξηγεί πως αυτή μετατράπηκε σε δημιουργία και μάθημα.

«Τα παιδιά το απολαμβάνουν» δηλώνει. «Αυτά που δούλεψαν μπροστά στους υπολογιστές για να φτιάξουν το παιχνίδι τους χάρηκαν πάρα πολύ. Το μέσο αυτό τους έκανε να επικοινωνήσουν σε ένα άλλο επίπεδο από το να τους βάλεις απλά να συνεργαστούν σε μια ομάδα με τις παραδοσιακές τεχνικές. Μαθαίνουν έτσι να αυτενεργούν» συνεχίζει ο κ. Τραγαζίκης.

Σχολιάζοντας το κόστος του προγράμματος λέει ότι «χρηματοδότηση απλά δεν υπάρχει πλέον». Προσθέτει όμως ότι: «Για να κάνεις πράγματα που θα μείνουν σε ένα σχολείο πρέπει να τα χρηματοδοτήσεις. Για να δώσεις πράγματα στις επόμενες γενεές. Δεν μπορεί απλά να τα εγκαταλείπεις» καταλήγει.

Ζητά αποζημίωση από τους δασκάλους του

Ο Στέφαν Μπένιτς (αυτό είναι το όνομά του) θεωρεί ότι επειδή πάσχει από μαθησιακές διαταραχές θα έπρεπε να έχει λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση από τους δασκάλους του και ζητεί υψηλό ποσό ως αποζημίωση για «μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη».

Πάντως, ακόμα κι αν εκείνοι πράγματι τον άφησαν αγράμματο, τον έμαθαν να εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις και να βγάζει και από τη μύγα ξίγκι, ή όχι;

Δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο καθαρίστριες δημοτικών σχολείων

Αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο σε 105 καθαρίστριες δημοτικών σχολείων, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που τις δικαίωσε σε διεκδικήσεις τους για μεγαλύτερες αμοιβές.
 

Οι καθαρίστριες είχαν προσφύγει στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αν και εργάζονταν με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, εμφανίζονταν στις λίστες του Δημοσίου ως εργολάβοι, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από τις προβλεπόμενες συμβάσεις.
 
Με την απόφασή του το Πρωτοδικείο (394/2011) δικαίωσε τις καθαρίστριες και κρίνοντας ότι το Δημόσιο παραβίαζε τα δικαιώματά τους διατάσσει την αποζημίωση της καθεμίας με ποσά κατά περίπτωση από 50 έως 72 χιλιάδες ευρώ.

Ενημέρωση για τις συγγχωνεύσεις σχολείων ζητά η ΟΛΜΕ

Την έντονη διαμαρτυρία και την αντίθεσή του για την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων, εκφράζει για μια ακόμη φορά το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

"Τη στιγμή που δημοσιεύονται στο Τύπο αναλυτικά οι επικείμενες συγχωνεύσεις (ποιοι τις έδωσαν άραγε;), η ΟΛΜΕ περιμένει ακόμη τις προτάσεις του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. "Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και των υφισταμένων της, κυρίως των Περιφερειακών Διευθυντών (που συζητούσαν για τις συγχωνεύσεις με τη λογική της «μυστικής διπλωματίας») μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία. Εκτός κι αν η πολιτική ηγεσία (8 μέρες μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ) σκοπεύει να μας ενημερώσει «κατόπιν εορτής». Αποκαλύπτεται και στο θέμα αυτό πόσο αξία έχουν οι διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας για «διάλογο και διαβούλευση». Μόνο προσχηματικά τις χρησιμοποιεί η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις".

Επιπλέον η ΟΛΜΕ καλεί τις τις ΕΛΜΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεχίσουν, σε συνεργασία με τους γονείς, ν’ αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.

 "Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είναι ευοίωνα. Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία. Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα".

Τέλος, επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο να παρακαμφθούν οι προτάσεις  των Διευθυντών Εκπαίδευσης, "που ήταν στη λογική της μη συγχώνευσης σχολικών μονάδων; Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μια σοβαρή απόδειξη της αφερεγγυότητας και του μη σεβασμού στη νομιμότητα, που επιδεικνύεται από τους αρμόδιους".

Δωροδοκούν μαθητές Δημοτικού - Βρετανικά κίνητρα για βελτίωση στις εξετάσεις

Δημοτικό σχολείο στο Λέστερ της Βρετανίας «δωροδοκεί» μικρούς μαθητές προκειμένου αυτοί να παρακολουθούν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και το σχολείο να βελτιώσει τις συνολικές του επιδόσεις στις γενικές εξετάσεις! Η διεύθυνση του σχολείου δίνει σε κάθε μαθητή που θα επιλέξει να κάνει ένα επιπλέον μάθημα διάρκειας 45 λεπτών, μία λίρα ημέρα - δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα ευρώ.

Τα επιπλέον μαθήματα αφορούν στην ανάγνωση, στην έκθεση και στα μαθηματικά και διεξάγονται κάθε ημέρα από τις οκτώ μέχρι τις εννέα παρά τέταρτο το πρωί, πριν ξεκινήσουν τα κανονικά μαθήματα.

Η τακτική του σχολείου προκαλεί ωστόσο τη δυσαρέσκεια ειδικών αλλά και γονέων, που θεωρούν ότι τα παιδιά δέχονται υπερβολική πίεση. «Είναι απελπιστικά, απελπιστικά λυπηρό που τα σχολεία ποντάρουν τόσα πολλά σε αυτά τα τεστ. Τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία χρειάζονται ελεύθερο χρόνο μακριά από το σχολείο. Χρόνο για να είναι παιδιά. Χρόνο για να βρίσκονται με την οικογένειά τους και για να παίζουν. Δεν θα έπρεπε να παρακολουθούν επιπλέον μαθήματα εκτός των κανονικών ωρών του σχολείου. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες επιδόσεις» σχολίασε εκπρόσωπος μίας βρετανικής ένωσης δασκάλων.

Μέχρι στιγμής η «δωροδοκία της μίας λίρας» ανά μάθημα έχει γίνει πράξη για 25 παιδιά ηλικίας μέχρι δέκα χρόνων. Συνολικά το σχολείο φιλοξενεί 228 μαθητές. Μάλιστα ως επιπλέον επιβράβευση, η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε ότι κάθε μαθητής που θα παρακολουθεί όλα τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας (στο σύνολό τους 30) θα λαμβάνει επιπλέον πέντε λίρες το μήνα, δηλαδή περίπου έξι ευρώ. Η εν λόγω πολιτική ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι τις γενικές εξετάσεις του Μαΐου, στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο.

Τον περασμένο χρόνο οι συνολικές επιδόσεις του συγκεκριμένου σχολείου στις γενικές εξετάσεις ήταν κάτω από τον εθνικό μέσο όρο της Βρετανίας, με αποτέλεσμα η διεύθυνσή του να υιοθετήσει αυτή την παράδοξη πολιτική επιβράβευσης.

«Μέχρι στιγμής η νέα μέθοδος λειτουργεί, αφού τα δύο τρίτα των δεκάχρονων μαθητών παρακολουθούν τα μαθήματα» λέει ο διευθυντής του σχολείου, Πίτερ Γουντ. Και προσθέτει: «Το βλέπουμε ως μία επιπλέον προτροπή για τα παιδιά, να έρχονται και να ξεκινούν τα μαθήματά τους νωρίτερα. Τους μιλάμε και για την αγορά εργασίας, τους βοηθάμε να έχουν φιλοδοξίες. Το μικρό χρηματικό ποσό που τους προσφέρουμε είναι μία επιβράβευση για τη σκληρή τους δουλειά».



Δημοσίευση: ΤΟ ΒΗΜΑ - 09.03.11

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σε ρόλο μάνατζερ οι διευθυντές των σχολείων

Διευρυμένες διοικητικές και εκπαιδευτικές αρμοδιότητες δίνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι πλέον θα επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους, και όχι μόνο με γνώμονα τα έτη προϋπηρεσίας.

Οι διευθυντές δεν θα ασκούν πλέον διδακτικό έργο, προκειμένου να μένουν απερίσπαστοι σταδιοικητικά τους καθήκοντα που θα περιλαμβάνουν και την αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν ακόμη και να επιβάλλουν χρηματικές ποινές στους καθηγητές για πειθαρχικά παραπτώματα.

Παράλληλα, θα έχουν την ευθύνη εκπόνησης προγραμμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωση και αυτοξιολόγησης του σχολείου.

Το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών θα τεθεί σε εφαρμογή από το φετινό καλοκαίρι, ώστε οι νέοι διευθυντές να αναλάβουν τα αυξημένα τους καθήκοντα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σχολιασμός της έρευνας EU Kids Online για τη χρήση του Διαδικτύου από τους ανήλικους

Πριν από λίγες εβδομάδες είδε το φως της δημοσιότητας η τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα EU Kids Online που διεξήχθη σε 25 χώρες στην Ευρώπη σε παιδιά ηλικίας 9-16 ετών και σε έναν από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω στη χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με τα άλλα παιδιά στην Ευρώπη - καθώς το πρώτο «κλικ» στο Διαδίκτυο γίνεται 3-4 χρόνια αργότερα από ότι από συνομήλικούς τους στην υπόλοιπη Ευρώπη - με το 33% των ανήλικων χρηστών να έχει εμπειρία κάποιου διαδικτυακού κινδύνου, το 2% να έχει ανταλλάξει εικόνες ή μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, και το 54% να έχει προφίλ σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να δηλώνουν άγνοια για τις αρνητικές εμπειρίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο.

Διαβάζοντας τα λεπτομερή αποτελέσματα της έρευνας1, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι χρήστες του Διαδικτύου είναι όλο και νεότεροι, παρόλα αυτά, τα υψηλά ποσοστά παιδιών και νέων που έχουν υπολογιστή και πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο δωμάτιό τους θα πρέπει να μας προβληματίσει, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι συνιστάται ο υπολογιστής να είναι τοποθετημένος σε σημείο του σπιτιού προσβάσιμο από όλη τη οικογένεια, ακόμα δε περισσότερο αν συνδυαστεί με την άγνοια των γονέων για τους κινδύνους του Διαδικτύου. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να είναι οι γονείς ενήμεροι, να είναι μέντορες για το παιδί τους, και να θέτουν ξεκάθαρους κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή στο σπίτι.

Από την έρευνα φαίνεται ότι 9 στα 10 παιδιά στη Ευρώπη χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, ενώ 6 στα 10 παιδιά τα χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

Τα παραπάνω ποσοστά πρέπει επίσης να αφυπνίσουν τους γονείς, ειδικά αυτούς που απορρίπτουν το Διαδίκτυο και δεν πιστεύουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν, είτε γιατί θεωρούν τον εαυτό τους πολύ απασχολημένο ή πολύ μεγάλο για την τεχνολογία αυτή, είτε γιατί απλά δεν θέλουν να το γνωρίσουν. Πώς σκοπεύουν όμως να συμβουλέψουν και να προστατεύσουν οι γονείς το παιδί τους, αν δεν ξέρουν καν περί τίνος πρόκειται; 

Ο μέσος όρος του χρόνου σύνδεσης στο Διαδίκτυο που μας αποκαλύπτει η έρευνα - περίπου 1,5 ώρες καθημερινά (σχεδόν 2 ώρες για τα παιδιά 15-16 χρονών) - δεν είναι μικρός.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) συνιστά ως μέγιστο χρόνο καθημερινής παραμονής μπροστά σε οθόνη το πολύ 2 ώρες για παιδιά και νέους (συμπεριλαμβανόμενης της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας μπροστά σε οθόνη).

Πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Pediatrics, δείχνει ότι η εβδομαδιαία χρήση του Διαδικτύου άνω των 10 ωρών μπορεί να οδηγήσει σε παθολογική χρήση στο μέλλον, συμφωνώντας με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας που παραθέσαμε παραπάνω.

Σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά και νέους, θα πρέπει να δούμε με πολύ προσοχή το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη πρώτη θέση της έρευνας με 68%, όταν μάλιστα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%!

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι παιδιά ηλικίας 11 ή 12 χρονών δίνουν απαντήσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook,Τwitter κ.λπ.), όταν στα πιο δημοφιλή από αυτά υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση από άτομα κάτω των 13 ετών. Σε κάθε περίπτωση, η ανυπαρξία βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων από τους ανήλικους χρήστες αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση σε αυτές πρέπει πλέον να αρχίζει σε πολύ νεαρή ηλικία.

Δεν αποτελεί έκπληξη ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα παιδιά το Διαδίκτυο: μετά τη μελέτη για το σχολείο, στις υψηλότερες θέσεις χρήσης βρίσκουμε την θέαση βίντεο, τα παιχνίδια, την επικοινωνία και το «κατέβασμα» δεδομένων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι 3 στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν web κάμερες, αποκαλύπτοντας έτσι στο Διαδίκτυο το παρουσιαστικό τους - ειδικά σεσχέση με το φαινόμενο grooming, δηλαδή την προσέγγιση ανήλικων από παιδεραστές με σκοπό την κακοποίηση και με το ζήτημα συναντήσεων με αγνώστους.

Σχετικά με την επικοινωνία στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι 1 στα 2 παιδιά βρίσκει ευκολότερο να είναι ο εαυτός του στο Διαδίκτυο από ότι στον πραγματικό κόσμο.

Είναι επίσης ανησυχητικό ότι 1 στα 3 παιδιά μιλούν για προσωπικά πράγματα online, σε σχέση με το πόσο καλά διαφυλάσσουν την προσωπική τους σφαίρα, αναφερόμενοι για άλλη μια φορά στο grooming ή στις συναντήσεις με αγνώστους στον πραγματικό κόσμο. 

Κατά μέσο όρο, 1 στα 12 παιδιά (και 1 στα 7 για ηλικίες 15-16 χρονών) συναντούν εκτός Διαδικτύου μια online επαφή τους, ενημερώνοντας για αυτό είτε συνομηλίκους τους είτε απλά κανένα. Σε συνδυασμό με την άγνοια των γονέων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συνάντηση αυτή φαίνεται υψηλού κινδύνου.

Αλλά η άγνοια των γονέων φαίνεται εξίσου μεγάλη και για τους υπόλοιπους κινδύνους του Διαδικτύου, σύμφωνα με την έρευνα. 1 στα 7 παιδιά έχει δει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου ή έλαβε τέτοιου είδους εικόνες ή μηνύματα online, αλλά η πλειοψηφία αυτών των παιδιών δεν ενοχλήθηκε. Τι σημαίνει αυτό για τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και την ανάπτυξη μιας φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής; Μήπως τέτοιου είδους ερεθίσματα σε τόσο νεαρές ηλικίες μπορούν να βλάψουν σε μεγάλο βαθμό το παιδί στην κατανόηση του φύλου του και τη υγιή σχέση με το άλλο φύλο;

Τέλος, σε θέματα αντιμετώπισης των online κινδύνων, ακόμα και αν τα νούμερα δεν είναι τελείως αποθαρρυντικά, πρέπει να γίνουν πολλά για να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη των παιδιών προς τους γονείς τους και προς άτομα που πραγματικά μπορούν να τα βοηθήσουν σε σχέση με άσχημες online εμπειρίες.  Επίσης, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να λάβουν ενεργή δράση απέναντι σε δυνάμενους κινδύνους, και όχι να περιμένουν απλά ότι η κακή εμπειρία θα «εξαφανιστεί» από μόνη της, ή να αισθάνονται ένοχα για κάτι κακό που τους συνέβη και που δεν ευθύνονται.

Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε εθνικό επίπεδο θα δώσει περισσότερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σχολίασε η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

1: Οι συγκριτικές μελέτες του δικτύου EU Kids Online, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τα
προγράμματα EU Kids Online I και ΙΙ είναι διαθέσιμες στις διαδικτυακές διευθύνσεις
http://www.eukidsgreece.gr και www.eukidsonline.net__

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τα μεγάλα σχολεία άγρια γίνονται...

Πολύ ανησύχησε το υπουργείο Παιδείας με τα αποτελέσματα έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων βίας και επιθετικότητας στα σχολεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, δύο στους τρεις μαθητές στο δημοτικό σχολείο, ένας στους δύο στο γυμνάσιο και ένας στους τρεις στο λύκειο, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στο σχολείο.

Αμέσως, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Μ. Κοντογιάννης, έσπευσε να στείλει εγκύκλιο με δέκα «καλές πρακτικές» για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών. Το κλειδί στον δεκάλογο των «καλών πρακτικών» είναι «η διαμόρφωση κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης» και βεβαίως «η παρακολούθηση και προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους».

Γραμματικέ που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις... Το πρόγραμμα των σχολείων - μαμούθ που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μέσω των συγχωνεύσεων, στρέφεται ευθέως κατά «του κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης» στα σχολεία. Πλήθος ερευνών έχουν καταδείξει ότι τόσο το μέγεθος του σχολείου όσο και το μέγεθος του τμήματος επηρεάζουν ευθέως τη συμπεριφορά των παιδιών.

Για την υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης του Μνημονίου, «το ιδανικό μέγεθος» για τα σχολεία είναι πλέον 450 μαθητές. Σήμερα, μια μέση σχολική μονάδα δεν ξεπερνά τους 200-220 μαθητές. Αλλά ακόμα και πριν από 30 χρόνια «το ιδανικό μέγεθος» που έθετε ο νόμος 1566 ήταν το πολύ 300 μαθητές!

Πού στηρίχτηκαν αυτά τα ιδανικά μεγέθη; Σε έρευνες και μελέτες ξένων και Ελλήνων ερευνητών που έδειξαν ότι τα μικρού μεγέθους σχολεία προσφέρουν στους μαθητές περισσότερες δυνατότητες για συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες, για επικοινωνία και καλλιέργεια των ενδιαφερόντων και των κλίσεων τους.

Στα μικρά σχολεία, οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα συχνά να εμπλουτίζονται σε βάθος οι σχέσεις τους. Ακόμη δε βιώνουν την ανωνυμία και αυτό περιορίζει την αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά (W. Barker, A. Gump, Ε. Συγκολλίτου κ.ά.).

Ευθεία σχέση

Σε αντίστοιχο συμπέρασμα καταλήγει και μεγάλη πανελλαδική έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που πραγματοποιείται σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας και δημοσιοποιείται το 2000.

Η έρευνα συνδέει ευθέως το μέγεθος του σχολείου με τη βία, την επιθετικότητα και τους βανδαλισμούς. Οσο πιο πολλοί μαθητές τόσο περισσότερο αγριεύουν τα πράγματα στο σχολείο.

Η ακριβής διατύπωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχει ως εξής: «Όσο πιο πολλοί είναι οι μαθητές στο σχολείο τόσο υψηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης επιθετικών πράξεων».

Η λογική ότι το μικρό σε μέγεθος σχολείο σε αντίθεση με το σχολείο - στρατώνα, είναι από κάθε άποψη καλύτερο, κυριαρχεί και στα αρχιτεκτονικά σχέδια του ΟΣΚ. Τα σχολικά κτήρια, δηλώνεται από τους αρμόδιους του Οργανισμού, πρέπει «να κάνουν το παιδί να νιώθει όχι ότι βρίσκεται απλώς σε έναν ευχάριστο χώρο από όπου σε λίγο θα αποχωρήσει, αλλά σε ένα δικό του προσωπικό περιβάλλον που ελάχιστα διαφοροποιείται από την κατοικία του ή, καλύτερα, που συγχέει τα όριά του μαζί της και όπου θα ζήσει με μεγάλη χαρά το μεγάλο χρονικό διάστημα της μαθητείας του».

Μεγαλύτερη ανασφάλεια

Με αυτή τη λογική χτίστηκαν αρκετά σχολεία. Να νιώθει το παιδί σαν στο σπίτι του και να φροντίζει το σχολείο όπως το σπίτι του. Τουλάχιστον αυτός ήταν ο στόχος. Ένας στόχος που βασίστηκε σε ερευνητικά δεδομένα τα οποία έδειχναν ότι οι μαθητές των μεγάλων σχολείων είναι περισσότερο ανασφαλείς στον χώρο του σχολείου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ένας στους τρεις μαθητές μεγάλων σχολείων δηλώνει ανασφαλής στο σχολικό του περιβάλλον. Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1997 στην περιφέρεια, κατέγραψε τη σχέση βανδαλισμών και μεγέθους σχολείου με επτά στους δέκα μαθητές μεγάλων σχολικών μονάδων να δηλώνουν ότι έχουν χαράξει τοίχους, θρανία, πόρτες ή έχουν σπάσει κάτι μέσα στο σχολείο.

Η κ. Διαμαντοπούλου, με το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων, πάει να ανατρέψει όλη αυτή την παιδαγωγική λογική. Και μάλιστα να κάνει το άσπρο-μαύρο δηλώνοντας ανερυθρίαστα ότι η μαζική εκτέλεση του σχολείου της γειτονιάς, του χωριού και της κωμόπολης, γίνεται για παιδαγωγικούς λόγους. Για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο ψηφιακό της σχολείο και σε άλλες δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγάλα σχολικά κέντρα. Και αυτό το επιχείρημα έχει ανατραπεί από τις έρευνες που επισημαίνουν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός μαθητών εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες αυτές. Τα περισσότερα παιδιά εξελίσσονται συνήθως σε παθητικούς παρατηρητές και πολλά οδηγούνται στο περιθώριο.

Ακόμη και αν άλλαζε τα παραπάνω, λεφτά υπάρχουν για να γίνουν έρευνες κατά παραγγελίαν, η υπουργός Παιδείας δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα που λέει ότι σχολεία των 200 δεν μπορεί να χωρέσουν τους διπλάσιους μαθητές εκτός και αν τους κονιορτοποιήσουν.

Απ' ό,τι φαίνεται αυτό ακριβώς έχει σκοπό η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει το χρέος και να μην πουν οι Φινλανδοί ότι η Ελλάδα δεν κρατάει τον λόγο της... 



Δημοσίευση: Στεφανάκου Π. - Εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"

Οι κίνδυνοι από τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Ορισμένες από τις σημαντικές εκπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης που συνεπάγονται ορισμένα από τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή των σχολείων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν αναλύει σε ρεπορτάζ της η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του βρίσκεται το σχέδιο του «Νέου Λυκείου» που πρόκειται να αλλάξει το Λύκειο όπως το γνωρίζαμε.

Πιθανότατα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο των συγχωνεύσεων εκατοντάδων σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Το υπουργείο λειτουργεί αντίθετα σε ρυθμίσεις που είχαν προβλέψει οι νομοθέτες για τις προηγούμενες γενιές μαθητών επισημαίνουν εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς ένα μήνα μετά την εξαγγελία αυτών των κριτηρίων και εν αναμονή της λίστας με τα σχολεία που θα μείνουν εκτός του αναδιαρθρωμένου σχολικό χάρτη.

Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για ιδρύσεις ή καταργήσεις σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας προσπέρασε τις αναμενόμενες αντιδράσεις και αντικατέστηκε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών με «τις απόψεις των εκπροσώπων των δήμων», δηλαδή των δημάρχων, οι οποίες υποτίθεται πως θα ληφθούν υπόψη.

Η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου μιλώντας στους δημάρχους κατά τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να στοιβαχθούν μαθητές σε τμήματα». Στη συνέχεια όμως πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λόγος σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη να υπάρχουν δύο σχολεία σε ένα κτίριο με μέσο όρο μαθητών 12 και 13. Γιατί αυτό λειτουργεί σε βάρος και του σχολείου και πολλές φορές και των μαθητών», επαναλαμβάνοντας το βασικό επιχείρημα του υπουργείου ότι οι μαθητές θα ωφεληθούν από τα πολυπληθέστερα τμήματα, αφού έτσι θα φτάνουν τα χρήματα για εργαστήρια, καθηγητές κ.λπ.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις της υπουργού, αυτό δεν αποκλείει σχολεία που ήδη έχουν εργαστήρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις να εκκενωθούν ενώ οι μαθητές τους θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να γεμίσουν τα «κενά» σε τάξεις άλλων σχολείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά εξαγγέλλονται «χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική μελέτη», όπως τονίζει ο Φώτης Παπουτσής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β' Αιτωλοακαρνανίας.

Οι υπουργικές εξαγγελίες επιφέρουν την ανατροπή και του μοντέλου των σχολικών κτιρίων που δημιουργούνταν μέχρι σήμερα. Η Μαρία Δανιήλ, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου, επισημαίνει πως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχτιζε επί τόσα χρόνια συγκροτήματα 10-12 τμημάτων, που είναι προφανές ότι δεν αντιστοιχούν στα 15 που οραματίζεται η Α. Διαμαντοπούλου ως ιδανικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ειδική νομοθετική πρόβλεψη είχε γίνει το 1985 σχετικά με το όριο των τμημάτων που μπορεί να έχει ένα γυμνάσιο, αυτά δεν μπορούσαν να είναι πάνω από 9, και αν γινόταν υπέρβαση θα έπρεπε να χτιστεί κι άλλο σχολείο. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, η δομή των σχολικών μονάδων πρέπει να αποθαρρύνει τη συγκρότηση τεράστιων και απρόσωπων σχολικών μονάδων, ειδικά στους ευαίσθητους μαθητικούς πληθυσμούς του γυμνασίου.

Το σχέδιο του «Νέου Λυκείου»

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του βρίσκεται το σχέδιο του «Νέου Λυκείου», με τις τελευταίες συναντήσεις των ιθυνόντων του υπ. Παιδείας, με τις επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών ανά μάθημα και με τους υπευθύνους των σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ, για τη συμφωνία στα προαπαιτούμενα μαθήματα ανά κατεύθυνση (στο νέο σύστημα εισαγωγής οι σχολές θα είναι αυτές που θα βάζουν τα μαθήματα και τους συντελεστές τους) να πραγματοποιούνται αυτό τον μήνα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Κυριακάτικου Έθνους, η Α' Λυκείου θα είναι η «ομαλή μετάβαση» στο νέο πρόγραμμα σπουδών, η Β' Λυκείου θα είναι το πρώτο σκαλί για το πανεπιστήμιο με την καθιέρωση των κατευθύνσεων σπουδών (Θεωρητική - Θετική - Τεχνολογική) και η Γ' Τάξη θα είναι η πλήρης εξειδίκευση και η οριστική στροφή του υποψηφίου προς τη σχολή που θα σπουδάσει.

Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα θα είναι προσαρμοσμένα προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και μόνο με αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, να πάψει να υφίσταται η ανάγκη του φροντιστηρίου αφού θα είναι τέτοια η εξειδίκευση και η μείωση της περιττής ύλης, που οι υποψήφιοι θα επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην κατεύθυνση σπουδών που έχουν επιλέξει.

Το «Νέο Λύκειο» θα βασιστεί στο τρίπτυχο: λίγα μαθήματα, δραστικός περιορισμός της «περιττής» γενικής παιδείας και εξειδίκευση ανά κύκλο μαθημάτων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μεταξύ των καινοτομιών που προωθεί το υπουργείο είναι η ένταξη στο πρόγραμμα μαθημάτων του Σχεδίου Ερευνας (τρεις ώρες την εβδομάδα), που θα βαθμολογείται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου (στη Γ' τάξη μάλιστα θα αποτελεί κριτήριο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο), όσο και το «άνοιγμα του φακέλου του μαθητή» με τις επιδόσεις του και στα τρία χρόνια φοίτησης.

Στόχοι του «Νέου Λυκείου», όπως δηλώνουν στο Έθνος πηγές τόσο του υπ. Παιδείας όσο και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είναι: η ολοκληρωμένη επικοινωνία στη μητρική γλώσσα, η ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων, η εισαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο Πρόγραμμα Σπουδών, η καθιέρωση του θεσμού της δραστηριότητας, η καθιέρωση του θεσμού της ερευνητικής εργασίας, η ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία καθώς και η αξιολόγηση όλου του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των μαθητών.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κρυονέρι - Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων ζητάει ενίσχυση Γυμνασίου στο Κρυονέρι

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ.

Σε συνέχεια της συμμετοχής μας στην περί συγχωνεύσεων διαβούλευση του Υπουργείου σας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων έδωσαν αγώνες για τη στήριξη του Γυμνασίου Κρυονερίου.

Η αιμορραγία του μαθητικού δυναμικού προς το αστικό κέντρο έχει πλέον οριστικά σταματήσει και οι γονείς, με σύσσωμη την τοπική κοινωνία, επιθυμούν την διατήρηση και ενίσχυση του Γυμνασίου Κρυονερίου.

Το σχολείο μας έχει αυξανόμενη τάση εγγραφών (43 μαθητές φέτος), σε αντίθεση με την προ 4-ετίας κατάσταση, ενώ διαθέτει 5 αίθουσες διδασκαλίας (με δυνατότητα άμεσης δημιουργίας άλλων 2, με ενδιάμεσο χώρισμα), εργαστήρια φυσικής / χημείας, πληροφορικής και οργανωμένο αθλητικό κέντρο (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο 5Χ5, κλπ.), το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Ολυμπιακή Παιδεία”.

 Ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων και ο Δήμος Σικυωνίων και 15 τοπικοί φορείς υποστηρίζουν σθεναρά την διατήρηση του Γυμνασίου Κρυονερίου, ως ένα άριστα λειτουργούν σχολείο, με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης.

Το Γυμνάσιο μας έχει αριστεύσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια σε περιφερειακούς και πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες, επειδή διαθέτει άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό και είναι ένα ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία, σε ανθρώπινη κλίμακα, συνεργαζόμενο στενά με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.

Η εμπλοκή του σχολείου σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα κατά την τελευταία δεκαετία, διαμέσου της συνεργασίας του με φορείς άτυπης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, έχει αναπτύξει διακρατικές συνεργασίες και δικτυώσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων, όπως Νέα Γενιά σε Δράση και Δια Βίου Μάθηση (Leonardo da Vinci, Commenius, Grundvig).

Το Γυμνάσιο Κρυονερίου είναι ο φυσικός αποδέκτης των μαθητών του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου και του Νηπιαγωγείου Κρυονερίου, ενός προτύπου νεόχτιστου σχολείου, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας. Σημειωτέον οτι και τα 3 σχολεία γειτνιάζουν, αποτελώντας έτσι και χωροταξικά ένα ενιαίο σχολικό κέντρο. Επιπλέον το Γυμνάσιό μας καλύπτει χωροταξικά μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μεγ. Βάλτου και Κλημεντίου.

Η ημιορεινή ζώνη του Δήμου Σικυωνίων έχει 4.438 μόνιμους κατοίκους (χωριά Κρυονέρι, Παραδείσι, Γονούσα, Τιτάνη, Μποζικά, Σούλι, Μεγάλος και Μικρός Βάλτος, Λαλιώτης, Κλημέντι, Καίσαρι, Βελίνα). Συνεπώς το Γυμνάσιο Κρυονερίου μπορεί να εξυπηρετεί το 1/5 του πληθυσμού του Δήμου Σικυωνίων.

Ο Δήμος Σικυωνίων υποστηρίζει, τη λειτουργία ενός οργανωμένου Γυμνασίου εκτός της παραλιακής ζώνης, στο Κρυονέρι, το οποίο συνεισφέρει στη στήριξη της περιφέρειας και συμβάλει στην αποκέντρωση και αποσυμφόρηση των σχολείων του Κιάτου, τα οποία ασφυκτιούν.

Το Κρυονέρι είναι η μεγαλύτερη ορεινή κοινότητα του Νομού Κορινθίας και του Δήμου Σικυωνίων (1.000 περίπου κάτοικοι), με μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα, νεολαία και ενεργό μόνιμο πληθυσμό.

Διαθέτει πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές (Αστεροσκοπείο, Πολιτιστική Λέσχη, Περιβαλλοντικό Μονοπάτι, ανοιχτό αμφιθέατρο 260 θέσεων, κοινοτική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλπ.), καθώς και ενεργούς φορείς, τόσο στο Κρυονέρι, όσο και στα όμορα χωριά, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά στην λειτουργία των σχολείων μας.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους κ. Υφυπουργέ, ευελπιστούμε στη στήριξή σας, για τη διατήρηση και αναβάθμιση του Γυμνασίου Κρυονερίου, βασιζόμενοι στην εκπαιδευτική και αναπτυξιακή σας ευαισθησία.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. Πάνος Πούλος
Πρόεδρος Δ.Σ.  Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων

Δηλώσεις Προέδρου Δ.Σ. Σικυωνίων κ. Τ. Λεονάρδου για την πρόταση συγχώνευσης σχολείων


Το μοντέλο των συγχωνεύσεων σχολείων στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι δεν είναι αποτυχημένο είπε  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων κ. Τ. Λεοναρδος  σε δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ. Γ. Στεφανή. Ο κ. Λεονάρδος είπε όμως ότι ο ίδιος πρόκειται να στηρίξει την πρόταση μόνο εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες υποδομές. Το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Τ. Λεονάρδου προέρχεται από το ιστολόγιο του δημοσιογράφου κ. Γ. Στεφανή korinthostv.blogspot.com.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας ...

Πολλές φορές είτε από την αγωνία μας να δούμε τα παιδιά μας αποτελεσματικά, είτε προσπαθώντας να τα προφυλάξουμε  από πιθανά λάθη ή ακόμη και επειδή το μυαλό μας είναι γεμάτο χίλιες δυο σκοτούρες, ξεχνάμε να τα ενθαρρύνουμε και κρίνουμε τις πράξεις τους μέσα από τα δικά μας μάτια.

Πόσες φορές έχετε παραπονεθεί, ότι ο προϊστάμενός δε σας έχει πει ούτε ένα “μπράβο”; Πόσες φορές κάνατε τα πάντα σε μια σχέση για μια επιβεβαίωση, που δεν ήρθε ποτέ; Πόσες φορές δεν ταλαιπωρηθήκατε για να αντιμετωπίσετε προβλήματα και δεν ακούσατε ούτε ένα “ευχαριστώ”; Από την άλλη, μόλις κάνατε το παραμικρό λάθος, όλοι έρχονταν και ζητούσαν αυστηρά το λόγο…

Λοιπόν, αν αυτή η συμπεριφορά σάς φαίνεται τόσο ενοχλητική, γιατί τώρα την ακολουθείτε και εσείς;

Η αλήθεια είναι, πως όσο εύκολο είναι να είναι κανείς επικριτικός, τόσο δύσκολο είναι να λέει καλά λόγια, ακόμη και στα ίδια τα παιδιά του! Όμως ειδικά στα παιδιά το να είμαστε επικριτικοί, είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε!

Τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση για κάθε τους προσπάθεια και επιβράβευση, όταν οι προσπάθειές τους είναι αποτελεσματικές. Έτσι, μεγαλώνοντας θα μάθουν να μη φοβούνται την αποτυχία και θα πετυχαίνουν πιο εύκολα τους στόχους τους. Τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους γίνονται πιο ισορροπημένοι συναισθηματικά ενήλικες, έχουν λιγότερες ανασφάλειες και δεν αναζητούν στους άλλους την επιβεβαίωση.

Τι είναι ενθάρρυνση;

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την ενθάρρυνση για ό,τι καταφέρνουν (επιβράβευση), όπως επίσης και για ό,τι δεν κάνουν καλά (ενίσχυση). Η ενθάρρυνση βοηθά το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για όσα κάνει καλά, αλλά και θάρρος να ξαναπροσπαθήσει για όσα δεν κατάφερε με την πρώτη. Έτσι, το παιδί θα μπορέσει σταδιακά να σταθεί στα πόδια του μόνο του, χωρίς να έχει ανάγκη τη συνεχόμενη παρουσία των γονιών.

Βοηθήστε τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Σταματήστε να τα εκθειάζετε με εκφράσεις του τύπου “είσαι τέλειος”, “είσαι πανέξυπνη”, “είσαι υπέροχος”. Αυτά τα υπερθετικά, ειδικά όταν επαναλαμβάνονται συχνά, αγχώνουν το παιδί με αποτέλεσμα αυτό να αντιδρά είτε με ανταγωνιστικό είτε με συνεσταλμένο τρόπο.
  • Μη χρησιμοποιείτε αρνητικά παραδείγματα, όπως π.χ. “Η Άννα πήρε καλύτερους βαθμούς. Εσύ γιατί δεν μπορείς να τα καταφέρεις όπως η φίλη σου;” Το αρνητικό παράδειγμα δεν είναι ποτέ εποικοδομητικό.
  • Προτιμήστε τον ήπιο λόγο της ενθάρρυνσης. Έτσι δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τις ικανότητές του να αντιμετωπίσει τη ζωή θετικά και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Από τη Μαρία Φωκά .

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Απολογισμός 4 μηνών - Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί...

Αγαπητοί γονείς,

 
Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, τον Οκτώβριο του 2010, βάλαμε ως στόχο την ποιοτική εν γένει αναβάθμιση του σχολείου μας, δηλ. αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και των παροχών του στα παιδιά μας.

Ήταν ομόφωνη η άποψη των μελών του Δ.Σ. ότι, θέλουμε ένα σχολείο ανοικτό, ένα σχολείο που να
συμβαδίζει με τις σημερινές δυνατότητες, αλλά και πρωτοπόρο.

Ένα, λοιπόν,απ΄τα πρώτα πράγματα που μας απασχόλησε ήταν η βελτίωση των αιθουσών διδασκαλίας, των τουαλετών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου μας.

Με πολύ εθελοντισμό, δηλ. παροχή εργασίας από γονείς επαγγελματίες αφιλοκερδώς ή με ελάχιστα
χρήματα, αλλά και με πολλή απασχόληση απ’τα μέλη του Δ.Σ. και άλλα μέλη του Συλλόγου, έγιναν οι απαιτούμενες διαγραμμίσεις στον τάπητα του περιβάλλοντος χώρου για την δημιουργία χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων (βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, στίβος), έγινε αντικατάσταση στις φθαρμένες μπασκέτες και το φιλέ του βόλεϊ.  Ανασκευάστηκαν οι τουαλέτες των παιδιών, αγοράστηκαν διαδραστικοί πίνακες διδασκαλίας, όργανα γυμναστικής κλπ. 

Παράλληλα εγκαινιάσαμε εξωσχολικές δραστηριότητες.  Αυτό το κάναμε για να έχουν τα παιδιά μας τη δυνατότητα λήψης γνώσεων και μαθημάτων με πολύ οικονομικό τρόπο.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους των δραστηριοτήτων αυτών που με μεράκι και με διάθεση προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες στα παιδιά μας.

Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να εμπλουτιστούν γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν διάφορα πεδία, που τα παιδιά μας αξίζει να τα παρακολουθήσουν.

Μέσα από αυτό τον ιστοχωρο ανοίγουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με όλους: μαθητές, γονείς, δασκάλους, φορείς, δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της ανύψωσης του πνεύματος της ομαδικότητας.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα τόσα πράγματα που μπορεί και πρέπει να γίνουν.

Όμως θέλουμε να γνωρίζετε ότι στο διάστημα των 4 μηνών, προσφέραμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε και ελπίζουμε η συνέχεια για το Σύλλογό μας να είναι ακόμη καλύτερη και η συμμετοχή όλων μας ακόμη μεγαλύτερη.

Ανοικτός ο δρόμος για ανάπτυξη του θεσμού "ΣΧΟΛΕΙΑ για ΓΟΝΕΙΣ"

Σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη και τη διάδοση του θεσμού "σχολείο για γονείς", μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπιστεί. Κανένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καθιέρωση σχολών γονέων δεν υπάρχει. Όπως προκύπτει μάλιστα από την απάντηση της επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Παπανικολάου, αν υπήρχε πρόγραμμα για την ανάπτυξη του θεσμού θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως παρά την μη ύπαρξη σχολών γονέων σημειώνονται αξιόλογες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, η στήριξη του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) περιλαμβάνει, ειδικότερα, την παροχή βοήθειας προς τους γονείς. Κατά συνέπεια η Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει ουσιαστικότερες εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας πως οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί  στη στήριξη των γονέων, ιδίως εκείνων με μειονεκτικό ιστορικό. Προς επίτευξη των στόχων αυτών η Επιτροπή πραγματοποίησε μελέτη με τίτλο «Εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής από πολύ μικρή ηλικία: ο ρόλος της γονικής στήριξης» τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2011. 

Με βάση στοιχεία που παρέθεσε η Επιτροπή προς απάντηση στην ερώτηση του κ. Παπανικολάου, οι εθνικοί οργανισμοί που επικουρούν την Επιτροπή στη διαχείριση του προγράμματος δια βίου μάθηση (ΠΔΒΜ)  έχουν προβεί σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη των συμπράξεων που προβλέπουν την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών σε σχέση με τη γονική μάθηση. Επιπλέον, σημειώνεται πως τα ελληνικά σχολεία θα ήταν επιλέξιμα να συμμετάσχουν σε διεθνικά σχέδια ή να τα προωθήσουν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διά βίου μάθηση της Ένωσης. Η ελληνική έκθεση για την κατάρτιση της κοινής έκθεσης προόδου του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το 2010 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» επιβεβαιώνει πως στη χώρα μας λειτουργούν 58 σχολές γονέων. Ωστόσο η Επιτροπή επισημαίνει πως σε άλλες χώρες δεν παρατηρείται η λήψη παρόμοιων πρωτοβουλιών παρά μόνο η τάση για ενθάρρυνση των γονέων να επιστρέψουν στην εκπαίδευση καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαίδευση και την κατ’ οίκον εργασία των παιδιών τους. 

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε χαρακτηριστικά πως "στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε η γνώση και οι δεξιότητες θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό εφόδιο προκειμένου οι γονείς να καταφέρουν να σταθούν πιο κοντά στους νέους. Με τη σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού των σχολών γονέων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, οι γονείς θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών τους και να εξοικειωθούν με τις νέες μεθόδους μάθησης που παρέχονται όπως επί παραδείγματι μέσω των νέων τεχνολογιών". 

Παραμελημένη η νηπιακή εκπαίδευση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα Α. Βασιλείου έπειτα από κοινοβουλευτική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τα προβλήματα στη δημόσια προσχολική αγωγή υπογράμμισε:

"Τη στιγμή αυτή, σε πολλά κράτη μέλη, η φάση της νηπιακής εκπαίδευσης λαμβάνει το χαμηλότερο επίπεδο δημοσίων δαπανών παρά το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση αποφέρει υψηλά μακροπρόθεσμα οφέλη και δύναται να προσφέρει μεγάλο όφελος σε όσους βρίσκονται σε μειονεκτική κοινωνικοοικονομική κατάσταση"
Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι τα δημόσια νηπιαγωγεία, ελλείψει προσωπικού και κτηριακών υποδομών, αδυνατούν να υποδεχθούν και να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών, που παρατηρείται κυρίως λόγω της αθρόας μετεγγραφής νηπίων από ιδιωτικά σε δημόσια νηπιαγωγεία.  Η Επίτροπος κα Βασιλείου συμμερίστηκε πλήρως την άποψη του Έλληνα Ευρωβουλευτή και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η ζήτηση για θέσεις εργασίας στη νηπιακή εκπαίδευση και η φροντίδα για τα νήπια συνεχίζει να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αφιερώνουν κατά μέσο όρο στη νηπιακή εκπαίδευση μόλις το 10% των συνολικών δαπανών τους για την παιδεία.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερα στην προσχολική αγωγή ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής φοίτησης, για την αύξηση της ισότητας αποτελεσμάτων και την βελτίωση των επιπέδων γενικών δεξιοτήτων ενώ προτείνει να εντατικοποιηθεί άμεσα η συνεργασία μεταξύ κρατών μελών που εστιάζει στην γενίκευση της πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου προσχολική εκπαίδευση. Παράλληλα, εντός αυτού του πλαισίου, μια προσεχής δημοσίευση της Επιτροπής θα προτείνει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών το πλαίσιο της υφιστάμενης ανοικτής μεθόδου συντονισμού. 

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες καθιστούν σχεδόν αδύνατη, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, την επιλογή της πλειοψηφίας των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Οι νέες συνθήκες απαιτούν ένα οργανωμένο και ισχυρό δημόσιο προσχολικό εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα".

Γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για τα παιδιά μας;

Μήπως οι αγορές σας περιέχει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα διατροφής; Μπορείτε να μας πείτε; Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τους ΓΤΟ βασίζονται στην επιστήμη και δεν πιέζονται από το εμπορικό συμφέρον; 'Αραγε υπάρχουν νομικά κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία; Κάνε click στον παρακάτω σύνδεσμο και ενημερώσου:
http://www.europarltv.europa.eu/el/player.aspx?pid=d4601e04-68c9-4a71-bd9f-0f2ddecd098b

Γονείς ξεσφίξτε τα λουριά για πιο χαρούμενα παιδιά...

Άλλη μια συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί η δημιουργία ενός νέου κινήματος μεταξύ των γονιών στις ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι καιρός πια να χαλαρώσουμε και να πάψουμε να φορτώνουμε τα παιδιά μας με 1.002 δραστηριότητες. Απομένει να δούμε αν το μέλλον θα τους δικαιώσει…

Μετά το σχολείο γυρνάνε βιαστικά στο σπίτι, τρώνε γρήγορα το μεσημεριανό τους, παίρνουν τα βιβλία τους και τρέχουν για φροντιστήριο, αγγλικά, μπαλέτα, κολυμβητήρια. Επιστρέφουν όταν έχει πια σκοτεινιάσει για να στρωθούν στο γραφειάκι τους και να διαβάσουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Μιλάμε για ένα σκληρό πρόγραμμα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα παιδιά, από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής τους, καθώς πολλοί γονείς τα φορτώνουν με χίλια δυο πράγματα… «προληπτικά», με το σκεπτικό δηλαδή πως ίσως κάποια από όλες αυτές τις δραστηριότητες να τους χρειαστεί μελλοντικά -που σημαίνει πως όλο αυτό το τρέξιμο υπάρχει και η περίπτωση να μείνει αναξιοποίητο! Αυτή η διαπίστωση, συνδυασμένη με το γεγονός πως το συνεχές τρέξιμο από δραστηριότητα σε δραστηριότητα κλέβει την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας, είναι η αφορμή μιας νέας τάσης που ξεκίνησε στις μέρες μας με σύνθημα: «Γονείς, χαλαρώστε και αφήστε τα παιδιά σας ήσυχα! Καλύτερα είναι να τα βλέπετε να χαμογελούν και να είστε δίπλα τους στις όμορφες στιγμές τους, βοηθώντας στην εξέλιξη της προσωπικότητάς τους μέσα από νέες εικόνες και ερεθίσματα».

Η οικονομική κρίση αλλάζει (και) τη διαπαιδαγώγηση

Όλα δείχνουν πως η εποχή που οι γονείς υποχρέωναν τα παιδιά τους να ξεκινούν ξένες γλώσσες από τα τρία τους και να προετοιμάζονται για ένα καλό πανεπιστήμιο από το νηπιαγωγείο, φτάνει στο τέλος της! Σε αυτή βέβαια την αλλαγή η οικονομική κρίση έχει παίξει το ρόλο της, καθώς όταν δεν είσαι σε θέση να πληρώνεις μαθήματα πιάνου και μπαλέτου για το παιδί σου, είναι πιο εύκολο να μετατρέψεις το αίσθημα ενοχής σε μια νέα φιλοσοφία ανατροφής. Οπωσδήποτε, για πολλούς γονείς οι απόψεις αυτές μπορεί να δείχνουν ιδιόρρυθμες, πόσω μάλλον όταν εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί προτείνουν ακριβώς τα αντίθετα από τη φιλοσοφία των γκουρού των χαλαρών γονιών.

Το κίνημα των χαλαρών γονιών

Στην Αμερική αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μπαμπάδων και των μαμάδων που προσπαθούν να κρατούν μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στο παιδί τους πετώντας στα σκουπίδια, και μάλιστα χωρίς καμία ενοχή, περισσότερα από πενήντα χρόνια παιδοκεντρικών θεωριών. Το ότι μπορεί να μην είναι τέλειοι δεν τους πτοεί πλέον ούτε στο ελάχιστο. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες οι χαλαροί γονείς οργανώθηκαν σε κίνημα. Ο δικός τους γκουρού είναι ο Καρλ Ονορέ, που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Υπό πίεση, σώζοντας τα παιδιά μας από την κουλτούρα της υπερκηδεμονίας» προτείνει πιο χαλαρές και αυθόρμητες μεθόδους ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρέπει να έχετε εμμονή με την εκπαίδευση των παιδιών σας, είναι καιρός να τα αφήσετε στην ησυχία τους».

Παιδοκεντρικές θεωρίες και άλλα

Οι γονείς που συνήθως τρέχουν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια στα αγγλικά και από εκεί στο μπάσκετ ή το πιάνο, μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας και πνευματικού επιπέδου. Ανάμεσά τους συναντάμε:

1. τους «πεφωτισμένους», εκείνους δηλαδή που μπορεί να θυσιάζουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες για να χαρίσουν στα παιδιά τους όλα τα διανοητικά και υλικά προνόμια, θέλοντας να κάνουν το καλύτερο για αυτά σε έναν κόσμο που αλλάζει.

2. Υπάρχουν όμως και οι νάρκισσοι γονείς, που βλέποντας το παιδί τους ως το κέντρο του κόσμου ή ως προέκταση του εαυτού τους, καταντούν να είναι απέναντί του ιδιαίτερα καταπιεστικοί. Μια μεγάλη, επίσης, μερίδα γονιών περιμένουν ιδιαίτερες επιδόσεις των παιδιών τους για να επιβεβαιωθούν οι ίδιοι μέσα από αυτές, μια μητέρα για παράδειγμα μπορεί να γυρίσει και να πει: «Έχω παιδί που πάει μπροστά, που βραβεύεται, που ξεχωρίζει, κοιτάξτε τι μάνα είμαι!».

Το σίγουρο όμως είναι πως καμία μητέρα δεν πρέπει να βλέπει την κόρη ή τον γιο της ως κλώνο της, ούτε ως προέκταση του εαυτού της, ως μέσον επιβράβευσης του ρόλου της ως μαμάς, αλλά ούτε και ως ρομπότ που πρέπει να σπεύσει για να τα προλάβει όλα. Είναι ένα καινούριο πλασματάκι που θα πρέπει εμείς οι γονείς να ανιχνεύσουμε τα όνειρά του, τις εμπειρίες του και να το κατευθύνουμε βήμα-βήμα εκεί όπου το ίδιο νιώθει δημιουργικά, σαν ψάρι μέσα στο νερό.

Ιστοσελίδες και βιβλία για… τεμπέληδες

Το πρώτο σημάδι της αλλαγής στη νοοτροπία των γονιών τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, όπου ιστοσελίδες δίνουν βήμα σε γονείς που αισθάνονται χαρούμενοι επειδή δεν είναι τέλειοι.

1. Ανάμεσά τους πολλοί υποκλίνονται (και άλλοι τόσοι την αμφισβητούν βεβαίως) στην δημοσιογράφο Λίνορ Σκενάζι που ξεκίνησε εκστρατεία προκειμένου να πείσει τους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απαγωγής ή βιασμού, αν κάνουν μια βόλτα με το ποδήλατο.

2. Μια άλλη μητέρα, η συγγραφέας Έιγελετ Ουόλντμαν έγραψε το βιβλίο που γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ, «Κακή μητέρα», δηλώνοντας στις σελίδες του ότι αγαπάει περισσότερο τον σύζυγο από τα παιδιά της!

3. Την ίδια ώρα μεγάλη απήχηση έχει και το βιβλίο «Ο τεμπέλης γονιός» του Τομ Χόντκισον, ένα δοκίμιο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία με τον συγγραφέα να λέει στους γονείς: «Είναι καλύτερα να θέσετε τις δικές σας ανάγκες πάνω από αυτές των παιδιών σας. Εάν τα αφήσετε να αναπνεύσουν, θα έχετε οφέλη όλοι σας!»

Όλοι αυτοί υποστηρίζουν πως η χαλαρή στάση των γονιών και το χαλαρό οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλουν στο να γίνουν τα παιδιά καλύτερα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να ψάξουν και να βρουν τα πραγματικά τους ταλέντα αντί να κάνουν βεβιασμένες, σπασμωδικές κινήσεις. Επιπλέον, η προληπτική στάση του «μάθε 50 πράγματα από τα οποία αύριο μπορεί να μην χρειαστεί να κάνεις τίποτα» είναι καθαρή και άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Βέβαια, δύσκολα ένας γονιός που έχει μεγαλώσει με στρατιωτική πειθαρχία μπορεί να γίνει χαλαρός. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο είναι να κάτσει και να σκεφτεί: «Θέλω να μεγαλώσω το παιδί μου όπως με μεγάλωσαν εμένα οι γονείς μου;».

Στην αναζήτηση της παιδικότητας

Τα περισσότερα παιδιά, όταν πιέζονται από τους γονείς για να προλάβουν χιλιάδες πράγματα, χάνουν τις ξέγνοιαστες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας. Η αλήθεια όμως είναι πως θα έπρεπε, πριν γίνουν υπεύθυνοι και σοφοί ενήλικες, πρώτα να χαζολογήσουν, να συναντήσουν και να γελάσουν με τους φίλους τους, να ξεθεωθούν στο παιχνίδι. Αν γίνουν όλα αυτά, κι αν το παιδί δεν πιέζεται, είναι σίγουρο πως θα ζητήσει από μόνο του να κάνει πράγματα, κανένα παιδί άλλωστε δεν είναι τεμπέλικο εκτός κι αν συνδράμουν άλλοι λόγοι. Προσοχή όμως! Οι γονείς θα πρέπει από πολύ νωρίς να συζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους, δεν επιτρέπεται ποτέ να αφήνουν ένα τόσο σοβαρό θέμα στον αυτόματο πιλότο, ούτε τραβάει ο καθένας τον δρόμο του κάνοντας ό,τι ο ίδιος θέλει.

Όλα έχουν ένα όριο

Πολλοί γονείς συχνά αναρωτιούνται μέχρι ποίου σημείου θα έπρεπε να δείχνουν άνετοι και απενεχοποιημένοι. «Είμαστε χαλαροί απέναντι στο παιδί μέχρι εκεί όπου βλέπουμε πως η χαλαρότητα αρχίζει πλέον να γίνεται μπέρδεμα και τεμπελιά», τονίζει η ψυχολόγος Κική Φιλιππίδου. «Στην περίπτωση που ένα παιδί επανειλημμένα αρνείται να ακολουθήσει τις οδηγίες μας και να κάνει αυτό που του ζητάμε, ψάχνουμε πρώτα να βρούμε την αιτία που το οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά. Μήπως φοβάται πως δεν θα τα καταφέρει; Μήπως κάτι το απασχολεί; Το καλύτερο είναι σε αυτή την περίπτωση να μιλήσουμε μαζί του χωρίς να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα καθισμένοι απέναντί του σαν εισαγγελείς. Η καλύτερη στάση είναι να του δείξουμε πως εκτιμάμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και ακόμα πως παίρνουμε πάντα στα σοβαρά τα λόγια του».

Πηγή:www.myworld.gr