Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ανοικτός ο δρόμος για ανάπτυξη του θεσμού "ΣΧΟΛΕΙΑ για ΓΟΝΕΙΣ"

Σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη και τη διάδοση του θεσμού "σχολείο για γονείς", μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπιστεί. Κανένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την καθιέρωση σχολών γονέων δεν υπάρχει. Όπως προκύπτει μάλιστα από την απάντηση της επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Παπανικολάου, αν υπήρχε πρόγραμμα για την ανάπτυξη του θεσμού θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί πως παρά την μη ύπαρξη σχολών γονέων σημειώνονται αξιόλογες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, η στήριξη του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) περιλαμβάνει, ειδικότερα, την παροχή βοήθειας προς τους γονείς. Κατά συνέπεια η Επιτροπή σχεδιάζει να ξεκινήσει ουσιαστικότερες εργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας πως οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί  στη στήριξη των γονέων, ιδίως εκείνων με μειονεκτικό ιστορικό. Προς επίτευξη των στόχων αυτών η Επιτροπή πραγματοποίησε μελέτη με τίτλο «Εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής από πολύ μικρή ηλικία: ο ρόλος της γονικής στήριξης» τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2011. 

Με βάση στοιχεία που παρέθεσε η Επιτροπή προς απάντηση στην ερώτηση του κ. Παπανικολάου, οι εθνικοί οργανισμοί που επικουρούν την Επιτροπή στη διαχείριση του προγράμματος δια βίου μάθηση (ΠΔΒΜ)  έχουν προβεί σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη των συμπράξεων που προβλέπουν την ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών σε σχέση με τη γονική μάθηση. Επιπλέον, σημειώνεται πως τα ελληνικά σχολεία θα ήταν επιλέξιμα να συμμετάσχουν σε διεθνικά σχέδια ή να τα προωθήσουν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διά βίου μάθηση της Ένωσης. Η ελληνική έκθεση για την κατάρτιση της κοινής έκθεσης προόδου του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το 2010 σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος εργασίας «Εκπαίδευση και κατάρτιση 2010» επιβεβαιώνει πως στη χώρα μας λειτουργούν 58 σχολές γονέων. Ωστόσο η Επιτροπή επισημαίνει πως σε άλλες χώρες δεν παρατηρείται η λήψη παρόμοιων πρωτοβουλιών παρά μόνο η τάση για ενθάρρυνση των γονέων να επιστρέψουν στην εκπαίδευση καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαίδευση και την κατ’ οίκον εργασία των παιδιών τους. 

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε χαρακτηριστικά πως "στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε η γνώση και οι δεξιότητες θα αποτελέσουν το πιο σημαντικό εφόδιο προκειμένου οι γονείς να καταφέρουν να σταθούν πιο κοντά στους νέους. Με τη σταδιακή ανάπτυξη του θεσμού των σχολών γονέων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, οι γονείς θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών τους και να εξοικειωθούν με τις νέες μεθόδους μάθησης που παρέχονται όπως επί παραδείγματι μέσω των νέων τεχνολογιών". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: